John Atkinson Grimshaw (6 September 1836 ~ 13 October 1893) Известен със

...
John Atkinson Grimshaw (6 September 1836 ~ 13 October 1893) Известен със
Коментари Харесай

Джон Аткинсън ГРИМШОУ - живописецът на лунната светлина

 John Atkinson Grimshaw (6 September 1836 ~ 13 October 1893)

Известен със своите градски подиуми и пейзажи, Джон Аткинсън Гримшоу е викториански художник, разказан от английския историк на изкуството Кристофър Ууд като „ незабравим художник на въображението “.

Роден в Лийдс, Англия, първата работа на Гримшоу е като служител във Великата Северна Железария. За смут на родителите си обаче, той напуща работата си на 24-годишна възраст, с цел да стартира кариера на художник. Изоставянето на сигурната и непрекъсната работа в разрастващата се промишленост наподобява безумно за близките, само че съгласно Гримшоу пристрастеността и геният, които има са предостатъчни, с цел да реализира триумф в живота си.

Само година по-късно взе участие в галерия под патронажа на Философското и литературното сдружение в Лийдс, като излага картини на птици, плодове и цветя.

Но едвам през 70-те години на 18-ти век кариерата му стартира да върви нагоре. Под въздействието най-вече от прерафаелитите, той рисува пейзажи с неповторими цветове и светлосенки, постоянно фокусирани върху променливостта на сезоните и времето, толкоз живи и детайлни, че придават невъобразим натурализъм в творбите му.

Картини на мокри улици в сумрака на газово осветяване и мъгла, които хем навяват чувство за топлота, хем улавят отчуждеността сред човешките души в градската среда. Очевидно съвсем фотографни, в поетическите обичаи на селските лунни пейзажи, съотнесени в градска атмосфера, с дъждовните локви, опушената мъгла и полумрак, това са едни от най-впечатляващите изображения на късната викторианска промишлена Англия, картини, които съумяват да ни накарат да усетим съвсем физически студа в нощния въздух и влажната мъгла в ранната светлина на зората.

Джон Аткинсън Гримшоу е Художникът на Луната.

 Street after the Rain in the Moonlight, 1881

 Glasgow Docks, 1881


At the Park Gate, 1878

 November, 1879

 View of Heath Street by Night, 1882

 Yew Court, Scalby, 1870

 Whitby from Scotch Head, Moonlight on the Esk, 1879

 Glasgow, Saturday Night

 The Broomielaw Glasgow by John Atkinson Grimshaw, 1889

 The Gossips, Bonchurch, Isle of Wight by John Atkinson Grimshaw, 1880

 Liverpool Docks

 The Pool and London Bridge at Night, 1884

 Southwark Bridge and St. Paul’s

 Reflections on the Thames, Westminster by Grimshaw, John Atkinson, 1879

 Greenock Harbour at Night Puerto de Greenock, 1893

Източник и картини: fiveminutehistory.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР